SatuLumijärvi

Anna turvallinen lapsuus

Turvallinen lapsuus antaa eväät koko tulevalle elämälle. Erilaiset uhkakuvat tuottavat pelkoa, levottomuutta, ahdistusta ja masennusta. Siksi lapselle tulisi antaa realistinen kuva ilmastonmuutoksesta ja keinoista vaikuttaa siihen.

Koululaisten ilmastolakko puhuttaa. Järjestäjiä oli useita. Tampereella ilmastolakkotapahtuman takana oli Luonto-Liitto ja muut ympäristöjärjestöt. Helsingissä taas Fridays For Future Suomi. Järjestäjien ideologian mukaisesti haettiin näkyvyyttä räväköillä lakoilla, iskulauseilla ja toisen syyllistämisellä. Totta se on, syyllistäminen. Kun lapsi kokee, ettei hänen mikään tekonsa saa ilmastonmuutosta loppumaan, hän syyllistyy. Syyllistyminen vie elämänhalun, ilon ja mahdollisuuden toimia ilmastonmuutoksen ongelmissa rakentavasti ja pitkällä tähtäimellä. Turvallisuus rakentuu tunteesta, että voi ja kykenee vaikuttamaan itselle tärkeisiin asioihin. Ajatuksena lakko oli ihan hyvä, mutta koulusta poissaolo ei edistä asiaa. Koulun tehtävä on valmistaa lasta tulevaisuuteen. Ei syyllistää ja asettaa paineita asioista, jotka eivät ole hetkessä ratkaistavissa.

Kouluissa pitäisi opettaa, miten käytännön teoilla voi itse vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Samalla tulee antaa realistinen näkemys siitä, mitkä asiat ovat todella merkittäviä. Lihan syömisen lopettaminen paremminkin lisää ilmastonmuutosriskiä. Esimerkiksi saman energiamäärän saamiseen kasviksista ihmisen tulisi syödä niitä paljon enemmän, ja kuitenkin jäisi ilman useita tarvittavia kivennäis- ja hivenaineita. Sairaaloissa on potilaita, joiden sairauskertomuksissa tämä asia konkretisoituu. Lisäksi tuon kasvismäärän aiheuttamat ilmastopäästöt ovat loppupeleissä suuremmat kuin kohtuullisen kokoisella liha-annoksella.

Ilmastonmuutoksesta pitää puhua, mutta kiihkottomasti ja rakentavalla tavalla. Muutoksia saadaan aikaan vain pitkäjänteisellä toiminnalla ja onnistumisen edellytykset turvataan, kun ei aiheuteta turhaa vastakkainasettelua. Otetaan realistinen asenne eikä aiheuteta lapselle turhia paineita.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SatuLumijrvi kuva
Satu Lumijärvi

"Olemme häviävän pieni tekijä ilmastomuutoksen aiheuttajana ja häviävän pieni tekijä sen torjunnassa. Sähköautojen lisäämisen tavoitteet ovat liian pitkälle meneviä. Uskon, että tulevaisuudessa vety on merkittävä voimanlähde autoihin, Seitsemän tähden liikkeen puheenjohtaja Paavo Väyrynen toteaa"

https://www.kaleva.fi/uutiset/eduskuntavaalit-2019...

Toimituksen poiminnat